Search
Close this search box.
umak kefir avokado batat

Kremasti umak od mliječnog kefira

Kefir, blagoslov fermentiranih mliječnih proizvoda, često se konzumira zbog svojih probiotičkih svojstava i bogatog okusa. No, jeste li znali da se kefir može koristiti i kao osnova za ukusan kremasti umak koji će obogatiti svaki obrok? Upravo takav umak može dodati slojeve složenih aroma i tekstura vašim jelima, bilo da se radi o salatama, pečenju, ili grickalicama.

Prije recepta, važno je razumjeti blagodati kefira. Kefir je fermentirani mliječni proizvod s bogatim probiotičkim svojstvima koji podržavaju zdravlje probavnog sustava. Osim toga, kefir je izvrstan izvor kalcija, bjelančevina i vitamina K2. Kombinacija ovih sastojaka čini kefir idealnom osnovom za stvaranje raznih umaka koji ne samo da poboljšavaju okus jela, već i doprinose vašem općem zdravlju. Za više informacija kliknite na Mali vodič za mliječni kefir.

Ovaj kremasti kefirni umak s avokadom može se koristiti na razne načine. Poslužite ga kao preljev za salate, umak za sendviče ili kao dip za svježe povrće. Također, možete ga koristiti kao dodatak omiljenim jelima poput taco salata ili pilećih wrapova. Njegova kremasta tekstura i osvježavajući okus bit će savršen dodatak vašim obrocima. Ovaj put sam ga kombinirala uz pečeni slatki krumpir.

Sastojci

  • 100 ml domaćeg kefira
  • 1/2 avokada
  • 1 jušna žlica soka limete
  • 1 čajna žlica maslaca od kikirikija
  • malo himalajske soli

Priprema

  1. U blenderu ili procesoru hrane, kombinirajte domaći kefir, pola avokada, sok limete, maslac od kikirikija i himalajsku sol.
  2. Miksajte sastojke dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu. Po potrebi dodajte malo vode kako biste postigli željenu konzistenciju.
  3. Kremasti kefirni umak prebacite u posudu za posluživanje i poslužite odmah uz omiljeno jelo ili kao umak za umakanje.

Podijeli