• Vedrana

Kada djeca mogu početi piti domaći kefir? - When can children first start to drink homemade kefir?

Updated: Jul 20, 2019


Neki od mojih prijatelja i kolega s posla imaju djecu koja su rođena s alergijama i slabim imunitetom. Iako ja nemam djece, pitala sam se može li domaći kefir biti blagotvoran djeci, kao što je i odraslima. Krenula sam u istraživanje i pronašla zaista zanimljive informacije.

Ja nisam niti doktor niti nutricionist stoga ovaj članak ne objavjujem kao zdravstveni savjet nego kao informaciju i potencijalni smijer koji možete raspraviti s vašim doktorom ili specijalistom.

Nadam se da će informacije ovog članka biti na korist vama, a posebno vašim najmlađima.

Dobrobiti za sve

U mom ranije objavljenom članku, naglasila sam dobrobiti domaćeg kefira - bogat hranjivim tvarima, snažan izvor probiotika, bogat izvor kalcija, bjelančevina i vitamina B koji potiču imunološki sustav. Također, domaći kefir sadrži probiotike Lactobacillus kefiri i ugljikohidrat kefiran, koji štite od štetnih bakterija.

Osobe s preosjetljivim imunološkim sustavom sklonije su alergijama koje su uzrokovane upalnim odgovorima na određene namirnice ili tvari. Vjerujem da se navedeno može izbjeći jačanjem imunološkog sustava od samog početka - od djetinjstva.


Benefiti domaćeg kefira su brojne za djecu, kao i za odrasle. Također, domaći kefir ima ključnu ulogu kod zaštite i jačanja imunološkog sustava te kod pravilnog funkcioniranja mozga.


Kefir može biti vrlo koristan kod ojačavanja djece kako bi se mogla "boriti" protiv svih štetnih bakterija i virusa u vrtićima, školama ili na otvorenom.

Zbog svoje velike količine korisnih probiotičkih kultura, domaći kefir će pomoći djeci da manje oboljevaju od gripe, prehlada i infekcija želuca te stoga trebaju i smanjeno korištenje antibiotika i ostalih lijekova koji mogu imati negative nuspojave.

Ukoliko su djetetu i propisani antibiotici, domaći kefir će zaštititi djetetovu crijevnu floru i pomoći mu u oporavku. Iz navedenog se može reći da su probiotičke kulture domaćeg kefira vrlo važan dio prehrane tijekom djetinjstva i adolescencije, jer će pomoći u razvoju snažnog i zdravog imunološkog sustava.


Domaći kefir je bogat vitaminima B1, B12, D i K koji su važni za zdrav fizički rast i razvoj mozga. Kefir je također osvježavajuće i ukusno piće u koje se može dodati svježe voće i med čineći ga neodoljivim smoothiem koje će svako dijete voljeti!Dječji živčani sustav, pravilna funkcija mozga i mentalna postignuća uvelike ovise o dnevnom unosu vitamina B, koji se može dobiti u odgovarajućim količinama iz domaćeg kefira. Vitamin B12 se obično skladišti u malim količinama u našem tijelu i treba ga stalno unositi kroz hranu koja ga sadrži - domaći kefir je jedan od njegovih najzdravijih i najkvalitetnijih izvora. B12 je neophodan za djetetovu normalnu aktivnost mozga i pomaže u proizvodnji acetilkolina koji pomaže u pamćenju i učenju. Unos vitamina B12 iz domaćeg kefira doprinijeti će proizvodnji crvenih krvnih stanica, koje nose kisik po cijelom tijelu, čime djeca nisu slaba, umorna i premršava.

Vitamin B1, poznat kao tiamin, također je uključen u razvoj acetilkolina i poboljšava pamćenje kod djece, dok se njegov nedostatak može očitovati u smanjenom apetitu, umoru i slabosti. Također, B1 jača živčani sustav, pomaže kod otpuštanja energije iz ugljikohidrata i potiče rast i tonus mišića.

Domaći kefir je odličan izvor tiamina, posebno za djecu koja jedu previše slatkiša, jer prekomjerna konzumacija šećera može iscrpiti skladištenje vitamina B1 u tijelu. Vitamin D je neophodan za rast i razvoj kostiju kod djece, jer pomaže u apsorpciji kalcija. Dijete koje pati od nedostatka vitamina D može biti izloženo većem riziku od usporenog rasta, slabih kostiju i prijeloma. Prisutnost vitamina K u dječjoj krvi je važna kako bi se osiguralo pravilno zgrušavanje krvi. Vitamin K pomaže u proizvodnji proteina koji kontroliraju koagulaciju i antikoagulaciju. Nedostatak vitamina K može prouzročiti duže krvarenje manjih posjekotina i uzrokovati da se male ozljede pretvore u velike modrice.


Domaći kefir sadrži mnogo korisnih bakterija i kvasaca, koji osiguravaju laktazu, probavni enzim koji razgrađuje laktozu tijekom procesa fermentacije i na taj način predprobavlja mlijeko. Djeca koja su intolerantna na laktozu mogu piti domaći kefir i na prazan želudac.


Prije i poslije rođenja

Na kvalitetu majčinog mlijeka velik utjecaj (uz ostale vanjske utjecaje) ima i hrana koju majka konzumira. No, činjenica koja se konstantno naglašava u istraživanjima, je važnost aktivnog probavnog mikrobioma majke. Zdrav probavni sustav nije samo uobičajena tema u prehrani dojilja, već je u velikoj mjeri važna za sve aspekte zdravlja i imuniteta, a probavni sustav ima važnu ulogu čim se dijete rodi.

Prije rođenja, crijevni mikrobiom djeteta je relativno ogoljen (povećava se broj istraživanja o razvoju mikrobioma fetusa koji navode prisutnost zdravih bakterija u plodnoj vodi, ali ne i u crijevima). Tijekom i odmah nakon poroda, crijeva novorođenčeta postaju vrlo brzo naseljena bakterijama koje djeca gutaju dok prolaze kroz rodni kanal, preko kože i kroz dojenje. Majčino mlijeko ne samo da jača kolonizaciju i sazrijevanje bakterija koje su već prisutne u crijevima, nego i donosi posebnu raznolikost bakterija. Jedan od načina na koji majke koje doje mogu pomoći svojim tijelima jest osigurati da hjihov probavni sustav bude "bogat" dobrim bakterijama prije i tijekom trudnoće - jedan od načina dobivanja probiotika iz hrane je domaći kefir.


Dnevno konzumiranje domaćeg kefira je divan način kojim ćete osigurati da djeca dobiju dovoljno dobrih bakterija kako bi njihov probavni sustav bio zaštićen. Samo jedna žlica domaćeg kefira sadrži više od 50 milijardi probiotičkih organizama.


Uživanje u fermentiranim namirnicama bogatim probioticima tijekom trudnoće može pružiti doživotne beneficije vašem djetetu:

 • Stavaranje jakog unutarnjeg ekosustava - fermentirana hrana postavlja temelje zdravog i jakog probanog sustava.

 • Osiguravanje više hranidbenih tvari - fermentacijom, hranjive tvari u hrani povećavaju se stotinu puta. Mikroflora, bogata nepasteriziranom, fermentiranom hranom, djeluje kao enzim kako bi ispravno obradila hranu, oslobađajući sve hranjive tvari koje apsorbirate. Istodobno pomaže u očuvanju tih hranjivih tvari tako da vaša krv daje najbolju moguću prehranu svakoj stanici u razvoju mozga i tijela vašeg djeteta.

 • Poboljšanje probave - mikroflora u fermentiranim namirnicama povećava bioraspoloživost svakog obroka poboljšanjem probave.

 • Smanjenje štete od šećera - Mikroflora vas štiti od štete koju šećeri često mogu uzrokovati.

 • Kontrola žudnje za hranom - Fermentirana hrana pomaže u kontroli žudnje za ugljikohidratima i osigurava kiseli okus koji trudnica intuitivno žele.

 • Pomoć kod detoksifikacije - Mikroflora će "napasti" toksine, boriti se protiv parazita i obnoviti ravnotežu kiselog/lužnatog u vašim crijevima.

 • Pomoć bebama kod probavljanja majčinog mlijeka - Majčino mlijeko je najsavršenija prirodna hrana za bebe.

Kako početi? Malim koracima!

Konzumiranje hrane bogate probioticima je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za zdravlje vašeg djeteta. Majčino mlijeko sadrži zdrave masti i bakterije, ali hrani koja se najčešće daje djeci nedostaje i jedno i drugo! Fermentirana hrana je zapravo "hrana kao lijek". Ona potpomaže probavu, podupire imunitet i zapravo povećava nutritivni sadržaj namirnica. Posebno se preporučuje za djecu rođenu carskim rezom, djecu koje su primila antibiotike, koja imaju problema s plinovima, konstipacijom ili drugim probavnim smetnjama.


Kada djeci dajemo raznovrsnu hranu pomažemo u širenju njihovih okusnih pupoljaka, no "kiselo" je važan okus koji se obično ne daje bebama. Tradicionalno fermentirana hrana je divan način za uvođenje kiselih okusa. Mnoga djeca konzumiraju visoko prerađenu hranu koja je pretežno slatka i slana. Davanje fermentiranih namirnica djeci od rane dobi, nakon što su počele jesti krutu hranu, zapravo može smanjiti njihovu želju za slatkim.


Zanimljivo je da smo građeni više od bakterijskih stanica nego što imamo ljudskih, a dobre bakterije se razmnožavaju kada konzumiramo fermentirane namirnice. Probiotički dodaci mogu biti fantastični, ali oni nude samo nekoliko različitih bakterijskih sojeva. Fermentirane namirnice nude mnogo raznolikiji raspon dobrih bakterija i povećavaju njihovu raznolikost u vašim crijevima.


Fermentirane namirnice uvodite u prehranu djece postupno, počevši s vrlo malim količinama. Djeca mogu napraviti "kiselo" lice kada će prvi puta kušati fermentiranu namirnicu, ali vas mogu iznenaditi što će odmah tražiti još. Kiselo je samo novi okus na koji se trebaju naviknuti. To može zahtijevati nekoliko nuđenja fermentiranih namirnica vašem mališanu kako bi stekao naviku okusa. Ukoliko u početku negoduju, pokušajte djecu ponuditi s fermentiranim namirnicama za otprilike tjedan dana.


Jedan od najvažnijih koraka koje možete poduzeti, a koji će odrediti zdravlje i dugoročne dobrobiti je osigurati pravilan razvoj i održavanja unutarnjeg ekosustava vašed djeteta. Zdrav unutarnji ekosustav je kada vaše dijete ima ispravnu ravnotežu korisne mikroflore (dobrih bakterija i blagotvorni kvasac). Mikroflora ima važnu ulogu u borbi protiv patogenih virusa, bakterija i kvasaca. Osim držanja patogena pod kontrolom, mikroflora također ima važnu ulogu u osiguravanju da dojenče probavi majčino mlijeko. Na taj način će početi napredovati i brzo dobivati ​​na težini. Budući da je mozak dojenčeta još uvijek u velikoj mjeri u razvoju, mlijeko bogato hranjivim tvarima pomoći će hraniti mozak i utjecati na razinu inteligencije do kraja života. Dodatno, kalcij i fosfor iz majčinog mlijeka pomažu u izgradnji jakih i zdravih kostiju i zuba.


Karika koja nedostaje kod zdravlja mnoge djece koje se danas rađaju je uspostavljanje zdravog unutarnjeg ekosustava u kojem je dobra mikroflora brojnija od loše.

Kako bi imala zdrav unutarnji ekosustav, dijete ovisi o majci koja ga treba opskrbiti zdravom mikroflorom pri rođenju. Iako se to čini dovoljno lako, loša prehrana i životne navike lišili su današnje žene zdrave mikroflore koja je toliko važna za unutarnji ekosustav djeteta.


Dojenčad koja nemaju obilje dobrih bakterija, započinju život s bolnim gastrointestinalnim bolovima kao što su plinovi, kolike, refluks i konstipacija te ne razvijaju potreban imunitet.


Budući da se 80% imunološkog sustava nalazi u limfnom sustavu crijeva (GALT), dijeca koje u svojim crijevima ne razviju zdrav unutarnji ekosustav, imaju oslabljen imunitet te su podložne alergijama i drugim problemima

Mnoge manje modernizirane kulture diljem svijeta već dugo znaju o prednostima fermentirane hrane i pića, a u Rusiji se domaći kefir uključuje u prehranu dojenčadi koja su navršila 6 mjeseci.


Istinita priča

Dok sam pretraživala internet kako bih pronašla što kvalitetnije i relevantne informacije, naišla sam na priču Donne Schwenk. Predstavljam vam sažetak njezine priče, ali svakako pročitajte cijeli članak i pogledajte video u nastavku:


"Imati dijete je veliki događaj. Tada se sve mijenja, a za mene je to bio događaj opsan po život. Moja treća trudnoća je bila zastrašujuća - događaji su brzo prelazili iz lošeg u gore i donijele mi bebu 7,5 tjedana ranije. Nikada nisam očekivala da će me nešto tako bolno i zastrašujuće naučiti stvarima koje danas poznajem. Znam da sam ih morala naučiti, da sam morala spoznati da sam više od bolesti koja je konzumirala mene i moju obitelj. No, ja sam željela pronaći put do ozdravljenja bez obzira na sve. U dobi od 41. godine, konačno sam otkrila tko sam. Počelo je s boljim razumijevanjem procesa rođenja i zašto sam imala toliko različita iskustva poroda s mojom djecom. Moje prvo dvoje djece nije dobivalo fermentiranu hranu sve dok nisu bila u svojim tinejdžerskim godinama. Bila su, kako sam tada mislila, tipična djeca. Upale uha i bolesti su bila norma koje se kod djece očekivala.

No, kada je moje treće dijete rođeno gotovo 7,5 tjedana ranije sa slabim imunološkim sustavom, znala sam da moram učiniti nešto da joj pomognem. Pronašla sam domaći kefir te joj počela davati žlicu u svakoj bočici, a njezin se život preporodio.

Domaći kefir je sve promijenio. Ona je napredovala, nikada nije imala upalu uha, niti je ikada išla liječniku zbog bolesti - niti jednom - a danas je sedamnaestogodišnjakinja. Kada se rodila, liječnici su mi rekli da ima slab imunološki sustav i da će se vjerojatno uvijek boriti s bolešću, ali ja vjerujem da je fermentirana hrana sve to promijenila."


Nadam se da su vam informacije ovog članka bile korisne :)

Uživajte u domaćem kefiru svaki dan <3Izvori:

Should Babies and Children Have Cultured Foods?

Kefir Health Benefits for Kids

Why probiotics are important for breastfeeding mamas + all about kefir!

Immune Boosting Super Food For Kids: Kefir

Why your baby should be eating fermented foods

How, Why, and When to Introduce Babies to Probiotics

Health benefits of kefir

What Every Woman Needs to Read If She Ever Wants to Have a Baby

Knjiga - "From kefir with love"; Whitney WilsonWhen can children first start to drink homemade kefir?


A few of my friends and colleagues have children who were born with allergies and poor immune systems. Although I don't have children of my own, I asked myself whether homemade kefir could be beneficial for babies and children as it is for adults. And I started researching and found many interesting materials.

As I am not a doctor or nutritionist, this post is not to be taken as health advice but solely as information and a guide which you can discuss with your family doctor or specialist.

I hope that this article will provide some beneficial information for you and especially for your young ones.


Benefits for all

In my previous article I emphasized the benefits of homemade kefir – it is high in nutrients, a potent source of probiotics, a rich source of calcium, protein and B vitamins which all boost the immune system. Also, kefir contains the probiotic Lactobacillus kefiri and the carbohydrate kefiran, both of which protect against harmful bacteria.

People with over-sensitive immune systems are often more prone to allergies that are caused by inflammatory responses against certain foods or substances. Maybe this can be avoided by improving the immune system from the start - from infancy.


Kefir health benefits for kids are as numerous as they are for adults.

Also, kefir plays an essential role in protecting and improving one’s immune system and promoting children’s health and proper brain function.

Kefir can help children grow stronger and ward off the harmful bacteria and viruses they can be exposed to at kindergarten, school or the outdoors.

Because kefir has a high amount of beneficial probiotic cultures, it can help children have fewer bouts of flu, colds and stomach infections and reduce the need for antibiotics and other medicines, all of which could cause many negative side effects.

If antibiotics are prescribed to children, kefir will protect their intestinal flora and help them fend off illnesses better. In this way, kefir probiotics are an important part of nutrition during childhood and adolescence, contributing to developing a strong and healthy immune system.

Kefir is rich in vitamins B1, B12, D and K, which are all important for healthy physical growth and brain development. Besides, kefir is a refreshing and tasty drink which you can flavour with fresh fruits, honey and muesli, and make an irresistible beverage that your child will enjoy!

A child’s nervous system, proper brain function and mental performance depend highly on daily vitamin B intake, which can be obtained in the needed quantities through kefir drinks. Since Vitamin B12 is generally stored in small quantities in our body, it needs to be constantly replaced through foods that contain it and kefir is one of the healthiest and most tasty among these. Vitamin B12 is essential for a child’s normal brain activity and it helps produce acetylcholine which is necessary for memory and learning. When Vitamin B12 is consumed through kefir it also helps in the production of red blood cells which carry oxygen throughout the body, and prevent children from being weak, tired or undernourished. Vitamin B1, also known as thiamine, helps in the development of acetylcholine and it improves a child’s memory, while Vitamin B1 deficiency can show up as decreased appetite, fatigue and weakness. Vitamin B1 nourishes the nervous system, helps release energy from carbohydrates and promotes growth and good muscle tone.


Kefir provides an excellent supply of thiamine, especially for those children who perhaps eat too many sweets, since excessive sugar consumption could deplete Vitamin B1 storage in the body. Vitamin D is necessary for bone growth and development in children, as it helps to absorb calcium. A child suffering from a Vitamin D deficiency could be at a higher risk for stunted growth, weak bones and fractures.

The presence of Vitamin K in children’s blood is important to ensure proper blood clotting. Vitamin K helps produce blood-clotting proteins that control both coagulation and anticoagulation. A lack of Vitamin K can make small cuts bleed for a long time and cause small injuries to turn into large bruises.


Kefir contains many beneficial bacteria and yeasts that provide lactase, which is a digestive enzyme that breaks down lactose during the fermentation process and predigests milk. This means that children who are lactose intolerant can safely drink kefir even on an empty stomach.


Before and after birth

What a mother eats very much affects breast milk quality. One thing that repeatedly comes up in studies is the importance of a vibrant digestive microbiome in the breastfeeding mother. Not only is a healthy gut a common theme in breastfeeding nutrition, but it is also connected to all aspects of health and immunity, and this really comes into play as soon as the baby is born.


Before a baby is born, its gut microbiome is fairly simple. Studies on fetal microbiome development before birth have found the presence of healthy bacteria in amniotic fluid, but not specifically colonized in the gut. It is during and right after delivery that a baby’s gut becomes populated with bacteria strains that the baby ingests while passing through the birth canal, from the mother’s vaginal strains, via the skin when placed skin to skin, and through breastfeeding. Breast milk strengthens the colonization and maturation of the bacteria that is already present in the gut and brings its own special variety of bacteria into play. Breastfeeding mothers in their quest to produce milk can make sure that their own gut is flourishing during pregnancy and afterwards, and one of the ways to get probiotics from food is through homemade kefir.

A way to ensure that babies get enough of the good bacteria to protect their organisms is to ingest kefir daily. Just one tablespoon of kefir contains up to 50 billion probiotic organisms.


Introducing probiotic-rich fermented foods during pregnancy can also provide lifelong benefits. Namely, such foods:

 • Create a healthy internal ecosystem - fermented foods set up the foundation for a healthy and strong gut.

 • Provide more nutrients - when fermented, nutrients in food increase a hundredfold. The microflora that are abundant in unpasteurized, fermented foods act like enzymes to properly process the food and release all the nutrients to be absorbed. They also help to retain those nutrients so that your blood delivers the best possible nutrition to each growing cell in your baby's developing brain and body.

 • Improve digestion - microflora in fermented foods increase the bioavailability of each meal by improving digestion.

 • Reduce damage from sugar - microflora enjoy the sugars in food and protect you from the damage often caused by sugar.

 • Control cravings - fermented foods help control cravings for carbohydrates and provide the sour taste that so many pregnant women intuitively crave.

 • Help the body detoxify - microflora will attack toxins, combat parasites, and restore the acid/alkaline balance of your intestines.

 • Help babies digest their mother's milk - mother's milk is nature's most perfect food for babies, but a healthy internal ecosystem needs to first be established so that a baby can digest the milk.

How to start? Take baby steps!

Eating probiotic rich foods is one of the best things you can do to impact your child’s health. While breast milk contains healthy fat and bacteria, the food most commonly fed babies lacks both! Fermented foods are like “food as medicine” as they aid digestion, support immunity, and actually increase the nutritional content of foods. They are recommended for babies born via C-section, who have been given antibiotics, those with gas, constipation or other stomach troubles.


While offering a variety of foods to children helps broaden their palates, "sour" is one of the flavours that is seldom given to babies. Thus, traditionally fermented foods are a wonderful way to introduce sour flavours. Many children consume highly processed foods that are overwhelmingly sweet and salty. Offering fermented foods to babies from an early age once they have started with solids can actually lessen their desire to over consume sweet foods.

We are made up of more bacteria cells than human cells and the "good guys" proliferate when we consume fermented foods. While probiotic supplements can be beneficial, they only offer a few different strains of bacteria. Fermented foods offer a much more diverse range of good bacteria and increase a wider variety of the "good guys" in your gut.

Fermented foods should be introduced gradually, starting with very small amounts. Children might make a “sour” face at first but will maybe then surprise you by reaching for more right away. Remember that this is just a new flavour for them to adjust to. It may take several tries for them to acquire the taste. If they initially reject the flavour, try offering it again in about a week or so.

Fermented foods should be introduced gradually, starting with very small amounts. Children might make a “sour” face at first but will maybe then surprise you by reaching for more right away. Remember that this is just a new flavour for them to adjust to. It may take several tries for them to acquire the taste. If they initially reject the flavour, try offering it again in about a week or so.


One of the most important steps you can take that will determine the health and long-term wellness of your baby is to ensure the proper development and maintenance of your baby’s internal ecosystem. A healthy internal ecosystem is when your baby's intestines have a proper balance of beneficial microflora (good bacteria and beneficial yeast). Microflora play an important role in conquering pathogenic viruses, bacteria and yeast. This is how Mother Nature "vaccinates" your child and helps build its immunity.

In addition to keeping pathogens under control, microflora also play a vital role in ensuring that your baby digests mother’s milk. This way the baby will start to thrive on this new food and begin to gain weight quickly. Because a baby’s brain is still very much under development, the mother’s nutrient-rich milk will help nourish the child’s brain and influence its level of intelligence for the rest of the baby’s life. Also, the calcium and phosphorus in a mother's breast milk will help build strong healthy bones and teeth.

The missing link in the health of many babies born today is establishing the presence of a healthy internal ecosystem where good microflora outnumbers the bad.

In order to have a healthy internal ecosystem, a baby depends on the mother to inoculate it with healthy microflora at birth. While this may seem easy, often poor diet and lifestyle habits rob women of the healthy microflora so critical for a baby's internal ecosystem.


Babies who lack an abundance of beneficial bacteria start life with painful gastrointestinal pain such as gas, colic and reflux. They can also experience infant constipation. They do not develop the necessary immunity and do not have the ability to cleanse out toxins inherited from their parents and grandparents.


As 80% of the immune system is located in the gut associated lymphoid tissue (GALT), babies who do not quickly develop a healthy internal ecosystem in their gut have weakened immunity. They are also more vulnerable to allergies and other more serious problems. There are cultures around the world have long known about the benefits of fermented foods and drinks to a baby’s nutrition. For example, in Russia, kefir is included in the diet of children from six months of age.


True story

While browsing the web to find quality and relevant information, I came across Donna Schwenk's story. Here is a summary of her incredible story, but don’t hesitate to read the entire article or watch the video attached below:

"Having babies is a big event. For me it was life threatening and life changing. My third pregnancy was a scary event – things quickly went from bad to worse and they delivered my baby 7.5 weeks early to save my life and hers. Never did I expect something so painful and scary to teach me the things I know today. But I had to learn, somehow, some way, that I was more than the sickness that consumed me and my family. The pain was temporary, wellness was my birthright, and by golly I was gonna find my way to wellness, no matter what. At the age of 41, I finally discovered who I was. It started with a better understanding of the birth process. I never understood these principles and I had very different experiences with my children because of it. My first two children didn’t receive cultured foods until they were in their teens. They were what I thought of as “typical kids.” Ear infections and sickness were the norm and to be expected. But when my third child was born almost 7.5 weeks early and with an immune system that was struggling, I knew I had to do something to help her. I found kefir and began giving her a tablespoon in every bottle and her life transformed. Kefir changed everything. She thrived and never had one ear infection, nor did she ever go to the doctor because of sickness – not once – and she is now seventeen. When she was born, the doctors told me she had a weak immune system and would probably always struggle with sickness, but I believe the cultured foods changed all that."


Hope this information is beneficial for you and your whole family!

Enjoy your homemade kefir daily <3

Sources:

Should Babies and Children Have Cultured Foods?

Kefir Health Benefits for Kids

Why probiotics are important for breastfeeding mamas + all about kefir!

Immune Boosting Super Food For Kids: Kefir

Why your baby should be eating fermented foods

How, Why, and When to Introduce Babies to Probiotics

Health benefits of kefir

What Every Woman Needs to Read If She Ever Wants to Have a Baby

Book - "From kefir with love"; Whitney Wilson

300 views0 comments