top of page
  • Writer's pictureVedrana

Druga fermentacija vodenog kefira

Updated: Aug 21, 2021


Druga fermentacija vodenog kefira je proces kojim dodajemo u vodeni kefir više okusa uz jaču karbonizaciju.


U drugoj fermentaciji dodajemo šećere/voće u kefir prve fermentacije i ostavljamo na sobnoj temperaturi u zatvorenoj posudi kako bi vodeni kefir fermentirao po drugi put.

Tijekom druge fermentacije, vodeni kefir postaje aromatičniji, bogat ugljičnim dioksidom te se uklanjaju neke nepoželjne bakterije i kvasci.


Kako fermentirati vodeni kefir po drugi put?

Prvo, potrebno je procijediti vodeni kefir i odvojiti ga od zrnaca.

Zatim, vodeneni kefir uspijete u staklenku koju ćete moći zatvoriti s poklopcem te dodajte okuse koje volite, npr. voće, cijeđene sokove, bobice ili botaničke ekstrakte. Pri vrhu ostavite nekoliko cm prostora. Za drugu fermentaciju ja koristim Kefirko staklenu posudu i poklopac za drugu fermentaciju.


Kada ste u kefir dodali željeni okus, zatvorite poklopac i nekoliko puta okrenite staklenku da se sav sadržaj pomiješa (ja prvo sve pomiješam u Kefirko posudi koju zatim zatvaram s poklopcem). Ostavite na na sobnoj temperaturi 24 do 48 sati. Budite oprezni prilikom otvaranja boce nakon druge fermentacije. Kefir može postati dosta pjenušav pa je dobro ostaviti više prostora pri vrhu boce. Možete i tijekom čuvanja u frižideru nekoliko puta na dan otvoriti poklopac boce kako biste oslobodili pritisak.

Vodeni kefir je moguće aromatizirati na mnoge načine, a limit je vaša kreativnost. Možete koristiti: hibiskus, borovnice, jagode, maline, kupine, jabuke, grožđe, šipak, kokosovu vodu, đumbir, cimet, ružmarin, metvicu, lavandu, kurkumu... gotovo bilo koje voće ili voćni sok može se koristiti za aromatiziranje vodenog kefira. Ovaj je korak iznimno personaliziran jer ovisi o našim osobnim ukusima. Ne brinite zbog mogućih "pogrešaka" u kombinaciji različitih okusa, eksperimentirajte i učite kroz "pogreške" i pokušaje.

Recepti za drugu fermentaciju

U nastavku je nekoliko ideja koje okuse koristiti u drugoj fermentaciji vodenog kefira. Kefir druge fermentacije čuvajte u hladnjaku i koristite do nekoliko dana.


Grejpfrut

Dodajte 2 jušne žlice šećera u 1l vodenog kefira i potpuno izmiješajte da se sav šećer otopi, zatim dodajte 150 ml soka od grejpa. Ostavite da fermentira u zatvorenoj boci (bocama) na sobnoj temperaturi oko 24 sata.


Bobičasto voće

U 1l vodenog kefira dodajte 75 ml izmiješanog ili zdrobljenog bobičastog voća i jušnu žlicu limunovog soka. Ostavite da fermentira 24 sata.


Đumbir i limun

Iscijedite 100 ml limunovog soka u 1 l vodenog kefira, zatim dodajte jušnu žlicu naribanog đumbira i 50 g šećera. Ostavite na sobnoj temperaturi u zatvorenoj boci (bocama) da fermentira 24 sata.


Sok od jabuke

U vodeni kefir dodajte sok od jabuke (omjer 1:1, npr 1/2 l kefira uz 1/2 l soka od jabuke) i ostavite da fermentira oko 24 sata na sobnoj temperaturi u zatvorenoj boci (bocama).


Voda od kokosa

U vodeni kefir dodajte kokosovu vodu i ostavite da fermentira oko 24 sata na sobnoj temperaturi. Vodu od kokosa ne možete upotrijebiti tijekom prve fermentacije jer antibakterijske karakteristike kokosa mogu dovesti do promjene kultura bakterija i kavasaca kefirnih zrna.


Mango

Mango je okus koji se koristi tijekom druge fermentacije. Dodajte 100 ml soka od manga u 900 ml vodenog kefira i ostavite da fermentira oko 24 sata na sobnoj temperaturi.

Kivi

Dodajte 100 ml soka od kivija u 900 ml vodenog kefira i ostavite da fermentira 24 sata na sobnoj temperaturi.


Metvica

Izblendajte šaku listova metvice, dodajte ih u 1 l vodenog kefira s 3 jušne žlice šećera. Smjesu ostavite da fermentira 24 sata na sobnoj temperaturi.


Izvori:

Water kefir second fermentation

Water kefir second fermentation - step by step

How To Second Ferment Your Water Kefir

Water Kefir Second Fermentation: Learn Why You Should Flavor Your Water Kefir207 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page