Search
Close this search box.
jaffa desert

Jaffa trifle

Deserti u čaši…moji najdraži! A posebno jaffa trifle.

Vjerujem da ćete svi imati višak neke vrste biskvita…od kolača ili torte, okrajak brownia ili nefotogenični muffini kojima nema mjesta na svečanom stolu (koji će biti fotka za feed ili story u bespućima Instagrama. U tom slučaju trebate napraviti ovaj desertić.

Inspiracija za ovo osvježenje u čaši je trifle. Tradicionalna verzija triflea je nastala u Engleskoj u 18. stoljeću. Ovaj desert se sastojao od tri ili četiri sloja, uključujući neku vrstu voća, alkoholom natopljenog biskvita i kreme. Voće i kolači često su bili obloženi domaćim želeom i uvijek je bio poslužen u okrugloj zdjeli.

Jaffa trifle je puno jednostavnija verzija poslužena u čaši, a jedini alkoholi su oni „oslobođeni“ fermentacijom u vodenom kefiru. Vi svakako možete biskvit natopiti alkoholom koji paše uz narandže ili ga dodati malo u žele.

Sada na receptić!

Sastojci

Za prvi sloj

  • 2 šake smrvljenog biskvita (količina također ovisi o veličini čaše i koliko čaša želite puniti)

Za drugi sloj – žele od narandže

  • sok 4 svježe narandže
  • vodeni kefir ili voda
  • 2 vrećice želatine u prahu

Za treći sloj – mousse od kakija

  • 2 kakija
  • 2 jušne žlice sirovog kakaa

Priprema

  1. Za prvi sloj, smrvljeni biskvit utisnite u čaše
  2. Za drugi sloj, iscijedite sok od 4 narandže pa dodajte kefira ili vode do ukupne količine od 400 ml.
  3. U malu posudu dodajte sok od naranče i vodeni kefir pa lagano zagrijavajte. Dodajte želatinu u ugrijanu tekućinu, ugasite vatru i miješajte dok se želatina potpuno ne rastopi. Važno je paziti na temperaturu kod izrade želea s vodenim kefirom. Temperatura ne smije biti visoka jer će toplina uništiti dobre bakterije iz vodenog kefira, a to nikako ne želimo.
  4. Prelijte u čašu preko sloja biskvita, ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi do kraja te ostavite u frižideru preko noći.
  5. Treći sloj napravite na dan kada ćete poslužiti recept. Operite kakije, narežite na manje komade. U blender dodajte sve sastojke pa blendajte dok ne dobijete kremastu smjesu.
  6. Smjesu dodajte na žele i držite u frižideru do posluživanja.
  7. Ukrasite s kokosovim mrvicama, a ako želite slađi okus možete dodati meda koliko odgovara vašem nepcu. Svakako probajte malo smjese prije dodavanja bilo kojeg sladila.
jaffa

Podijeli