top of page
  • Writer's pictureVedrana

Druga fermentacija domaćeg kefira

Updated: Sep 12, 2021Možda se pitate, zašto uopće druga fermentacija? Zar prva nije dovoljna? Odgovore na ovo i ostala pitanja donosim vam u suradnji s Kefirko.


Prvo, mali podsjetnik!

Nakon što smo dodali kefirna zrnca u mlijeko i ostavili na sobnoj temperaturi minimalno 24 sata, procesom fermentacije nastaje kefir - ovaj proces se naziva PRVA FERMENTACIJA.

Ukoliko želite detaljniji opis Kako napraviti domaći kefir, samo kliknite na link.


Nakon što ste procijedili kefir i izdvojili zrnca, kefir uspite u staklenu posudu i ostavite na sobnoj temperaturi 6 do 24 sata - ovaj proces se naziva DRUGA FERMENTACIJA.

Za drugu fermentaciju izaberite staklenu posudu s poklopcem - ja za drugu fermentaciju koristim Kefirko posudu. Odlična je i lako se koristi, pogotovo jer na poklopcu ima manji otvor za izlijevanje. Poklopac hermetički zatvara posudu pa je možete nositi bez straha od prolijevanja kefira po svemu važnom u vašoj torbi ili ruksaku:)


Jednostavno rečeno, druga fermentacija počinje kada procijeđeni kefir ostavite na sobnoj temperaturi kroz određeno vrijeme.


Što je "Određeno vrijeme"?

Koliko ćete pustiti da kefir fermentira u drugoj fermentaciji ovisi o vašim preferencijama okusa. Također, možete slobodno isprobati kefir dok je u procesu druge fermentacije kako bi odrediti koji je vaš najdraži okus kefira.

Razdoblje druge fermentacije može trajati od 6 do 24 sata ili više / manje od navedenog. Uvjeti vašeg stana (je li hladnije ili toplije) također mogu utjecati na proces druge fermentacije.


Zašto druga fermentacija?

Ukoliko volite kefir s manje kiselkastim okusom, druga fermentacija je rješenje za vas. Osim okusa, druga fermentacija dodatno smanjuje udio laktoze u kefiru te povećava nutrijente i probiotičke bakterije.

Dodatno, druga fermentacija vam daje mogućnost dodavanje okusa u vaš kefir.

O kakvim se okusima radi i još više o benefitima druge fermentacije pročitajte u mom članku na Kefirko blogu :)


Izvori:

https://www.culturedfoodlife.com/the-trilogy/kefir/how-to-second-ferment-kefir/

https://www.rebootedmom.com/how-to-second-ferment-kefir/

http://phickle.com/getting-started-and-faq/milk-kefir/

523 views0 comments
bottom of page